Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Πάνος Τσακιρόγλου

(Κιθάρα)

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

1) NORTHCOMIN’ , 1982 VERTIGO/POLYGRAM
Το πρώτο Heavy Metal LP στη χώρα. Νο1 στα Rock Charts,στο ετήσιο τεύχος του περιοδικού Ποπ & Ροκ(στους δίσκους της χρονιάς) ΕΛΛΑΔΑ.
2) MYTHOLOGY 1986 EMI/COLUMBIA No6 στα Rock Charts στο περιοδικό METAL SHOCK στους δίσκους του μήνα (Ιανουάριος 1988) ITALY, και παρουσίαση στο HEAVY METAL MAGAZINE (Απρίλιος 1988) ITALY, 3KKK στο περιοδικό KERRANG (Μάιος 1990) στους δίσκους του μηνά ENGLAND.
3) METAL MONSTERS (VARIOUS) 1987 EMI/COLUMBIA με διεθνή ονόματα στο χώρο της Rock.

Μέλος του Studio ’65 αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρειας,με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριότητα στο θέατρο, κινηματογράφο και video.

Έπαιξε στο έργο του Αριστοφάνη «ΝΕΦΕΛΕΣ» το 1986,το όποιο ήταν Rock θέατρο (καινοτομία στον χώρο του θεάτρου),σε συναυλίες στα νησιά και πόλεις της Ελλάδος, με συντελεστές γνωστά ονόματα στο χώρο της τέχνης, καθώς και με τη συμμετοχή του Τζιμη Πανουση και του Αμερικανού Tom Stone (Καμπαρέ, Το Αστείο Κορίτσι, Βιολιστής στη Στέγη).

Διδάσκει από το 1982 Iστόρια και θεωρητικά Rock & Blues και από το 1992 στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Επιμελείται το Rock Εργαστήρι του όποιου οι μαθητές έχουν παρουσιαστεί σε όλα τα Rock Clubs της πόλης και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ3 κ.α.)

Θεωρείται (βάσει του Πανελλήνιου Οδηγού Ωδείων & Μουσικών Σχολών 1992-93) ο πρώτος καθηγητής που καθιέρωσε τη συστηματική διδασκαλία της Blues & Rock κιθάρας στην Ελλάδα!

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗ ΥΛΗ:

• BLUES & ROCK PERFORMANCE
A study integrating performance of the Blues and Rock style: Repertoire,Instrumentation,
Forms,Sound and other musical elements leading to emulation and creative reproduction of these musical genres.
• ESSENTIALS OF SOLO AND RHYTHM GUITAR
Instrumental Class for the guitar principals emphasizing on solo guitar styles, traditional guitar literature employing right-hand pick techniques and rhythm guitar styles.
• IMPROVISATION IN THE BLUES & ROCK STYLE
A study of basic Blues playing 8-12-16 and 24 bars Blues forms.Improvisational techniques applied to inner form-solo analysis of leading and legendary BLUES & Rock players. Students will learn what and how to practice.
(Διδάσκεται χωριστά και ως ανεξάρτητο τμήμα διάρκειας ενός έτους)
**Στους μαθητές διδάσκεται σειρά βιβλίων από το πανεπιστήμιο του Berklee(Boston,USA)**

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ:

• Μαθητές του, απόφοιτοι του Ωδείου με Certificate η Diploma διδάσκουν σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές
• Μαθητές του έχουν περάσει με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις και έχουν πάρει υποτροφίες σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως:Thames Valley University, Newcastle College,University of Chichester, Conservatory of Music κ.α.(UK), Berklee College of Music (Boston USA), και έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς (Atlanta Institute of Music, USA-)
• Μαθητές του έχουν συμμετάσχει σε παγκόσμιες περιοδείες και διεθνή φεστιβάλ ως μελή συγκροτημάτων όπως: Ozzy Osbourne(Gus G), Firewind,Devil’s Train,Nightrage και Full House.
• Mαθητες του έχουν κυκλοφορήσει CD’s στην Ελλάδα, όπως Sotos Gogo,Overpower κ.α.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ NORTHWIND “MYTHOLOGY”

“Το παρόν αφιέρωμα συμπίπτει με την συμπλήρωση 30 ετών από την κυκλοφορία αυτού που λογίζεται ως το πρώτο ελληνικό heavy metal album, ασχέτως αν δεν είναι ακριβώς heavy metal, του hard n’ heavy/proto-metal “Northcomin’” των μυθικών Θεσσαλονικέων Northwind. Και αν εκεί, η ιστορική αξία είναι ανεκτίμητη, εδώ, η μουσική αξία μετριέται σε βαρύτιμο χρυσάφι. Βασισμένο σε στίχους εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία, χωρίς ίχνος, όμως, γραφικότητας, το “Mythology” παρουσιάζει μια μπάντα εξελιγμένη και ώριμη, να αποδίδει ένα ξέχειλης έμπνευσης, περίτεχνο, αγνό, μαγικό heavy metal με επικές νύξεις, παιγμένο και ενορχηστρωμένο με, σπάνιο για την εποχή επαγγελματισμό, αλλά και με μία διάχυτη αίσθηση ρομαντισμού. Το μικρόφωνο πλέον αναλαμβάνει ο μπασίστας Κώστας Νικολαΐδης, διαθέτοντας μια καταπληκτική, στρωτή και γεμάτη attitude φωνή, ο Κώστας Παπαδόπουλος με τον (δάσκαλο του Gus, του Ηλιόπουλου, του Ραγκαζά, και άλλων πολλών) Πάνο Τσακίρογλου «κεντάνε» εκθαμβωτικές μελωδίες στις κιθάρες, ενώ δεύτερα γυναικεία φωνητικά και ακουστικά περάσματα, εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα πολυεπίπεδων, ποικιλόμορφων συνθέσεων όπως το ανυπέρβλητο “Medea”, που ηχεί σαν κάποια χαμένη «μπαλάντα» των δύο πρώτων Maiden, το μαγκιόρικο “Eagles”, το σαρωτικό Purple-meets-Riot “Bad Orion – Scorpio the Punisher”, το καλπάζον “Prometheus” ή το ασύγκριτου λυρισμού “Iole”. Μία έντονη ευφορία με κατακλύζει όποτε ταξιδεύω στα αυλάκια του, μαζί με μια βαθιά μελαγχολία για μια μπάντα τεραστίων, δυστυχώς όμως ανεκπλήρωτων, δυνατοτήτων για παγκόσμια αναγνώριση. Έστω και τώρα, κάντε την χάρη στον εαυτό σας να ανακαλύψετε αυτό το αθησαύριστο κειμήλιο.”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΤΙΓΕΝΗΣ (Συντάκτης περιοδικού METAL HAMMER τεύχος 332, Αύγουστος 2012) Από το μεγάλο αφιέρωμα που έγινε στην ελληνική ροκ σκηνή.

“Λυρικό και επιθετικό την ίδια στιγμή. Τους μήνες που εργαζόμασταν στο έντυπο για την δημιουργία του φετινού Αυγουστιάτικου συλλεκτικού αφιερώματος που εξέταζε την πορεία της ελληνικής metal σκηνής, αυτός ο δίσκος (μαζί με 4-5 αντίστοιχα albums) είχε την μερίδα του λέοντος στις ακροάσεις μου. Με ενέπνεε και με έπειθε ότι σωστά είχαμε προχωρήσει στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος. Όπως καταλαβαίνεις, με τεράστια χαρά βλέπω σήμερα την επανακυκλοφορία του σε CD. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από το 1987 που εκδόθηκε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχει την λογική φθορά το βινύλιο μου. Κυρίως αντιμετωπίζω με πλατύ χαμόγελο αυτή την επανακυκλοφορία διότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους να ανακαλύψουν αυτό τον σπάνιο θησαυρό. Και είναι θησαυρός, γιατί από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα προσφέρει απόλαυση και πόνο. Εδώ η heavy metal έμπνευση θριαμβεύει. Φλερτάρει έντονα με 70’s ιερές διδαχές, δεν φλυαρεί και για αυτό φτιάχνει τραγούδια και όχι κομμάτια, δίνει στα solos νόημα ύπαρξης, χτίζει βουνά στο rhythm section, έχει τρομερές μελωδίες φωνής με απολαυστικά εξωτικό γρέζι στη χροιά, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ονειρευτείς με τους στίχους και προσωπικά με κάνει απολύτως περήφανο για το 80’s metal παρελθόν μας. Όσο για συνθέσεις όπως τα “Medea”, “Eagles (Now They Fly)”, “Troy” ξέρω ότι κάθε φορά που θα τα ακούω θα παθαίνω σπασμούς ευτυχίας. Για το “Prometheus The Man”, θα πω απλά ότι είναι από τα καλύτερα 80’s epic metal τραγούδια που έχω ακούσει στην ζωή μου. Άρπαξε την ευκαιρία τώρα και ανακάλυψε το “Mythology” ΤΩΡΑ.”

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (Διευθυντής του περιοδικού METAL HAMMER τεύχος 336, Δεκέμβριος 2012) (Διευθυντής του περιοδικού METAL HAMMER τεύχος 336, Δεκέμβριος 2012)

Ο Gus G μιλάει στο VICE

Scroll to Top