Εκπαιδευτικό Προσωπικό

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Βιογραφικό

Ρουσίλβο είναι η παλιά ονομασία του χωριού Ξανθόγεια ΘΕΟΔΟΡΟΥτης Έδεσσας, το οποίο, λόγω του εμφυλίου και του μακροχρόνιου κοινωνικού αποκλεισμού που ακολούθησε, οδηγήθηκε, σταδιακά, στην παρακμή κι έπαψε να κατοικείται το 1986 (σήμερα υπάρχουν τα Νέα Ξανθόγεια). Ο Κώστας Θεοδώρου κατάγεται από το Ρουσίλβο (Ξανθόγεια) κι από την ηλικία των 15 ετών που έμαθε κιθάρα, άφησε το σχολείο και ξεκίνησε την περιήγηση στο χώρο της μουσικής αλλά και γεωγραφικά. Έμαθε κοντραμπάσο, πνευστά, κρουστά κι έγχορδα και περιπλανήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παίζοντας μουσική στo δρόμο.

Έγραψε όμως και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και συνεργάστηκε με τον Θεοδωράκη, τον Σαββόπουλο, τη Γιαννάτου, τον Μάλαμα κ.ά. Έχει και δισκογραφία, με πιο γνωστά έργα του τα «Νώε» (1987), «Echotopia» (2003), σε συνεργασία με τον Theodosii Spassov και «Νόστος»(1989), του οποίου τη συνέχεια – μιας τριλογίας – αποτελείτο «Ρουσίλβο».

Όσοι νομίζουν, ότι με το «Ρουσίλβο» έχουμε άλλη μια συλλογή τοπικών παραδοσιακών τραγουδιών, κάνουν λάθος. Ο Κώστας Θεοδώρου έκανε κάτι πιο προσωπικό και πρωτότυπο, συνδέοντας, ιδανικά, το χτες με το σήμερα. Δηλαδή, κατέγραψε θραύσματα από την μουσική παράδοση του χωριού του (τραγούδια, συνομιλίες, καλέσματα) και τα ταίριαξε αρμονικά κι επιτυχημένα με δικές του μελωδίες, καταφέρνοντας να παρουσιάσει ένα συνολικό άκουσμα που, ενώ παραπέμπει στο παρελθόν, είναι, ταυτόχρονα και σημερινό.
Τα αποσπάσματα των παραδοσιακώντραγουδιώντουΡουσίλβο που υπάρχουν στο δίσκο είναι καταγεγραμμένα στο τοπικό σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα του χωριού. Στην Ελλάδα υπήρξαν ή υπάρχουν αρκετές διαφορετικές λαϊκές γλώσσες (βλάχικα, αρβανίτικα, πομάκικα, σλαβικά ιδιώματα), που πρέπει, κάποτε, να αρχίσουμε να τις σεβόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προϊόντα του πολιτισμού που είναι καταγεγραμμένα σ’ αυτές, ως ισότιμα κι ισάξια τμήματα του πολιτισμού της Ελλάδας.

Απολαύστε πως διανθίζει ο Κώστας Θεοδώρου το παραδοσιακό υλικό της προσωπικής καταγραφής του, με δικές του μελωδίες επηρεασμένες από την τζαζ αυτοσχεδιαστική σχολή και την βαλκανική μουσική παράδοση. Ακούστε πόσο περίτεχνα σμίγουν οι αφηγήσεις με τις φωνές και τα όργανα, προσφέροντας μια πανδαισία ηχοχρωμάτων, σ’ ένα άκρως ατμοσφαιρικό και νοσταλγικό αποτέλεσμα.

Scroll to Top