Μουσική Τεχνολογία

Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης

Μουσική Τεχνολογία

Η Μουσική σήμερα όταν αναπαράγεται μηχανικά, γίνεται κυρίως με ψηφιακό τρόπο. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου μουσικού, που μπορεί να τον χρησιμοποιεί από τη σύνθεση και ενορχήστρωση έως και την επεξεργασία και την μηχανογράφηση.

Όσον αφορά το μάθημα την Μουσικής Τεχνολογίας ,ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρακτική εξάσκηση που ξεκινά από το πρώτο κιόλας δεκαπενθήμερο των σπουδών σε μαθήματα όπως ο σχεδιασμός και η σύνθεση ήχων, το MΙDI, η δημιουργία και η επεξεργασία παρτιτούρας με τη βοήθεια Η/Υ, οι τεχνικές επεξεργασίας ήχου και η χρήση ήχου σε εφαρμογές πολυμέσων και βίντεο.

Οι σπουδές περιλαμβάνουν

Ο απόφοιτος του τομέα της Μουσικής Τεχνολογίας του μπορεί να εργαστεί ως

Μαθήματα

Ο κύκλος σπουδών των μαθημάτων διαρκεί το λιγότερο 2 έτη και χωρίζεται στους εξής τίτλους θεματικών ενοτήτων οι οποίες διδάσκονται ταυτόχρονα ως ένα μονόωρο θεωρητικό και πρακτικό μάθημα την εβδομάδα.

Ως εξεταστέα ύλη ο σπουδαστής καλείται στο τέλος της πρώτης χρονιάς να παρουσιάσει στην εξεταστική επιτροπή τις εξής εργασίες:

  1. Ένα μουσικό έργο δικής του έμπνευσης με χρήση του κυρίως μουσικού προγράμματος (Cubase) στο οποίο χρησιμοποιεί midi αλλά και φυσικά ηχογραφημένα μουσικά όργανα (προαιρετικά ο σπουδαστής μπορεί να συμμετέχει ζωντανά ως liveperformer).
  2. Μηχανογραφημένη παρτιτούρα της κυρίας μελωδίας και της βασικής αρμονίας καθώς επίσης και fakesheetοδηγός
  3. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο σπουδαστής καλείται να απαντά προφορικά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις εργασίες του.

Ως εξεταστέα ύλη για το 2ρο έτος σπουδών ο σπουδαστής καλείται να παρουσιάσει τις εξής εργασίες :

  1. Ένα μουσικό έργο δικής του έμπνευσης ως επένδυση σε ένα 5λεπτο βίντεο με χρήση του κυρίως μουσικού προγράμματος Cubase, σε συνδυασμό με τα εξωτερικά προγράμματα (vstplugins και vstinstruments).Η συμμετοχή του σπουδαστή ως liveperformerείναι υποχρεωτική όπου πρέπει να επιδείξει και τις γνώσεις του όσον αφορά των χειρισμό των επιπλέον κυκλωμάτων σύμφωνα με το όργανο του (π.χ αν παίζει έγχορδο το πως χειρίζεται τα εφέ τύπου πεταλάκι, αν παίζει πληκτροφόρο το πως χειρίζεται τα φίλτρα του synthesizer , αν παίζει κρουστά το πως χειρίζεται τους δυναμικούς επεξεργαστές κ.ο.κ)
  2. Παρουσίαση ενός ηχογραφημένου τραγουδιού αλλά πρωτότυπα διασκευασμένου από την αρχική εκτέλεση σε συνεργασία με μαθητές του ωδείου .Ο μαθητής καλείται να δείξει το πως μετουσιώνει τις γνώσεις του στην αρμονία ,την ενορχήστρωση και την έμπνευση μιας διασκευής με την βοήθεια της τεχνολογίας,καθώς και το πόσο καλά μπορεί να συνεργαστεί με φυσικά πρόσωπα.
  3. Μηχανογραφημένη παρτιτούρα και για τα 2 μουσικά projectγια 4 όργανα το λιγότερο καθώς και fakesheetοδηγός.
  4. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο σπουδαστής καλείται να απαντά προφορικά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις εργασίες του.

Σκοπός της εκμάθησης του συγκεκριμένου μαθήματος είναι ο σπουδαστής ως σύγχρονος μουσικός ,να είναι εξοικειωμένος με την υπάρχουσα τεχνολογία, η οποία να μπορεί να τον ωφελήσει σε πάρα πολλούς πρακτικούς τομείς όσον αφορά την τέχνη του.

Εισηγητής

Scroll to Top