Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Λάκης Τζήμκας

(Ηλεκτρικο Μπάσο/κοντραμπασο)

Βιογραφικό

Ο Λάκης Τζήμκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Από μικρή ηλικία παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο πιάνο και 14 χρονών καταλήγει στο ηλεκτρικό μπάσο. Ιδρύει τους Social Squash, μία punk μπάντα με βάση την Κοζάνη και πολλές συναυλίες σε όλη τη δυτική Μακεδονία, που κράτησε ως το 1988.

Πρώτες του σπουδές στο ηλεκτρικό μπάσο, είναι στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Μανώλη Σιδερίδη και τον Ανδρέα Πέττα, την περίοδο 1988-1991. Από το 1988 εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός.

Το 1993 παίρνει το δίπλωμά του από το Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων.

Το Σεπτέμβριο του 1994 ξεκινάει στη Βιέννη, στο American Institute of Music (A.I.M.), σπουδές στο ηλεκτρικό μπάσο, σε εντατικό πρόγραμμα ενός έτους όπου αποκτά το professional diploma. Καθηγητές του ήταν οι Angus Thomas, Jonas Helborg και David Friesen.

Αμέσως μετά, από τον Οκτώβριο του 1995 ξεκινάει σπουδές, στο jazz τμήμα του Κρατικού Αυστριακού πανεπιστημίου, KUNST UNIVERITAT GRAZ.

Εξειδικεύεται στο jazz-κοντραμπάσο, με καθηγητή τον Wayne Darling. Στο κλασσικό κοντραμπάσο κάνει μαθήματα με τον Ewald Zimmerman της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ραδιοφώνου της Βιέννης (ORF).

Την περίοδο 1996-1999 συμμετέχει στις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Graz, υπό τη διεύθυνση μεγάλων μαέστρων όπως οι Arturo Tamayo, Raffi Armenian και άλλων.

Κατά την ίδια περίοδο συμμετέχει στη big band του πανεπιστημίου με την οποία περιοδεύει σε Αυστρία, Σλοβακία, Πολωνία και με σολίστες όπως Karl Ratzer, Bob Mintzer, Phil Markovitz, Karlheinz Miklin, υπό τη διεύθυνση των Sigi Feigl, Stjepko Gut, Bill Dobbins.

Τον Αύγουστο του 1996 δίνει την πρώτη του σόλο μπάσο συναυλία στην Κοζάνη. Ακολουθούν και άλλες σόλο εμφανίσεις σε διάφορους συναυλιακούς χώρους μέχρι το2000. Από το 2011 έχει πάλι ξεκινήσει σειρά συναυλιών σόλο μπάσο στην Ελλάδα με προσωπικές κυρίως συνθέσεις.

Τον Ιούνιο του 2000 παίρνει το δεύτερο δίπλωμα (master) στο τζαζ κοντραμπάσο από το Πανεπιστήμιο μουσικής του Graz της Αυστρίας.

Έχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους μουσικούς της jazz όπως Sheila Jordan, Mark Murphy, Fritz Pauer, Milcho Leviev, Chico Freeman, Alan Jones, Angus Thomas, Rick Margitza, Ed Neumeister, Chicko Freeman, Christos Rafalides, Jeff Boudreaux, Sanni Orasmaa, Michel Hatzigeorgiou, James Carter, Uli Rennert, Andy Sheppard, Danny Hayes, Rex Richardson, Adam Nussbaum, Greg Hutchinson, Clyde Stubblefield, Joris Dudli, Wayne Brasel, Ron Petrides, Henry Robinett Jon Hendricks, Mordy Ferber, Richie Morales, Airto Moreira, Glen Ferris, Chuck Manning, Tony Lakatos, Theodosii Spassov, Venchi Blagoev και άλλους.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής όπως τους: Δημήτρη Βασιλάκη, Γιώτη Κιουρτσόγλου, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκο Τουλιάτο, Τάκη Μπαρμπέρη, Σάμι Αμίρη, Δημήτρη Τσάκα, Νίκο Βαριαμίδη, Μάκη Στεφανίδη, Χρήστο Γερμένογλου, Αντώνη Λαδόπουλο, Νίκο Αναδολή, Δημήτρη Αγγελάκη, Δημήτρη Γουμπερίτση, Αλέκο Παπαδόπουλο, Παντελή Στοίκο, Βίκη Αλμαζίδου, Εύη Σιαμαντα, Νατάσσα Μουμτζίδου και πολλούς άλλους εξαιρετικούς μουσικούς.

Επίσης έχει συνεργαστεί και με κάποιους πολύ σπουδαίους της ελληνικής μουσικής όπως: Μαίρη Λίντα, Πόλυ Πάνου, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μάκης Σεβίλογλου, Λάκης Χανιώτης, Λιζέτα καλημέρη κ.α.

Συνεργάζεται με τους Σάκη Παπαδημητρίου και Γεωργία Συλλαίου στις παραστάσεις τους Musica Lontana.

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες της συμφωνικής ορχήστρας Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Magic Road Big Band την οποία και διευθύνει τον Οκτώβριο του 2002, στα πλαίσια των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη, με special guests τους Milcho Leviev και Βίκυ Αλμαζίδου.

Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Ευγένιο Πολίτη 2003-2007, από όπου παίρνει το δίπλωμα με ειδίκευση στο κλασικό κοντραμπάσο.

Έχει παίξει σε jazz clubs και festivals όπως Porgy and Bess(Βιέννη), Orpheum (Graz), Β flat (Berlin) Oudeya jazz festival (Μαρόκο), Warsaw summer jazz days (Πολωνία), Bansko jazz festival, Plovdiv jazz festival (Βουλγαρία), Σάνη jazz festival, Σαντορίνη τζαζ φεστιβάλ, San Luis Potosi (Μεξικό) Nis jazz festival (Σερβία) euro jazz festival (Αθήνα) και σε άλλα φεστιβάλ σε Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Ελβετία, Ολλανδία.

Έχει διδάξει το 2000-2010 στο ωδείο Φίλιππος Νάκας ηλεκτρικό και κοντραμπάσο, τζαζ σύνολα και τζαζ αρμονία , στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, 2003-2005 στο τζαζ τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τζαζ κοντραμπάσο2005-2008 και στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σερρών 2009-2012 κλασικό κοντραμπάσο .Από το Σεπτέμβριο του 2012 διδάσκει ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο, θεωρία της τζαζ και μουσικά σύνολα τζαζ στο Σύγχρονο Ωδείο Θες/νίκης.

Έχει ηχογραφήσει για παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και μουσική του, μαζί με το trio Balkano, χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Κάτω από το σεντόνι» που προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005. Με το trio Balkano συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ «Θεσσαλον-ήχοι» που προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δισκογραφικές δουλείες

Scroll to Top