Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης
ΑΠΟ ΤΟ 1985
Το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε από 30 ξεχωριστούς καλλιτέχνες-παιδαγωγούς όλων των ειδικοτήτων, που συνεταιρίστηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Ωδείο που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά σκοπεύει στην προώθηση της μουσικής παιδείας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και Μέλος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Ωδείων και Μουσικών Ακαδημιών και Ανωτάτων Μουσικών Σχολών». Σήμερα διδάσκουν σε αυτό γύρω στους 60 επίλεκτους καθηγητές.
Στο Σ.Ω.Θ. διδάσκονται όλα τα αναγνωρισμένα μουσικά όργανα της Κλασικής Σχολής, Ανώτερα Θεωρητικά, Μονωδία, Μελοδραματική, Μουσική Τεχνολογία, Βυζαντινή Μουσική, Μουσική Μπαρόκ, και επιπλέον υπάρχουν τμήματα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας, τμήμα Μουσικοπαιδαγωγικής Επιμόρφωσης, τμήμα Jazz, Rock-Blues, Aρκοντεόν-Αρμόνιο-Φλάουτο με ράμφος, συνοδεία τραγουδιού-corepeticion και νέο τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής. Επίσης, λειτουργούν ορχήστρες, διάφορα εργαστήρια και χορωδίες μικρών και μεγάλων μαθητών.
Στον τομέα των μουσικών εκδηλώσεων, στα χρόνια που λειτουργεί το Σ.Ω.Θ., από το 1985, έχει παρουσιάσει πολλές συναυλίες που δόθηκαν από καθηγητές, μαθητές και από τις ορχήστρες και χορωδίες του Σ.Ω.Θ., όπως είναι η πρώτη παιδική όπερα στην Ελλάδα, το παιδικό μιούζικαλ, το μουσικό θέατρο και άλλα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Πάτρα, από Κομοτηνή και Ξάνθη μέχρι Φλώρινα αλλά και σε άλλες πόλεις, σε συνεργασία με τους Δήμους, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και την Ελληνική Τηλεόραση.
Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης
ΑΠΟ ΤΟ 1985
Από το καλοκαίρι του 1987 και για σειρά ετών, το Σύγχρονο Ωδείο έχει διοργανώσει-σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων-τα Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια στο ειδυλλιακό περιβάλλον που προσφέρει το γραφικό ορεινό χωριό Βερτίσκος. Με τη διοργάνωση αυτή, το Ωδείο έχει προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα, που συνδυάζει θερινές διακοπές ποιότητας και επιμόρφωση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.
Στόχος του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, είναι να εξασφαλίσει στους μαθητές του πλαίσια συνεχούς αναβάθμισης και εξέλιξης της μουσικής τους παιδείας. Για το σκοπό αυτό παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις της Μουσικής Εκπαίδευσης στον Ευρωπαϊκό χώρο, με τη φιλοδοξία να είναι το κέντρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και διεθνών συνεδρίων.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οργανώθηκε μεγάλη εκπαιδευτική ανταλλαγή σε συνεργασία με τη γερμανική Μουσική Σχολή του Tuebingen. Η συνεργασία υπήρξε μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς παρουσιάστηκε μικτή φιλαρμονική ορχήστρα με 88 μουσικούς (19 ελληνικές συμμετοχές) στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής του Τübingen στη Γερμανία.
Ακολούθησε η επίσκεψη του ελληνικού τμήματος στη Γερμανία, ενώ το 2000 η Μικτή Ορχήστρα Νέων του Σύγχρονου Ωδείου και της Μουσικής Σχολής του Tübingen, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Έκθεσης (Expo 2000) στο Ανόβερο. Το Σεπτέμβριο του 2001 οργανώθηκε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής στο Weinheim με συναυλίες της Ορχήστρας Δωματίου του Σ.Ω.Θ., ενώ ταυτόχρονα η Μικτή Ορχήστρα εμφανίστηκε σε περιοδεία στο Φεστιβάλ των Φιλίππων, στις Γιορτές Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη και στο Φεστιβάλ της Θάσου.
Παράλληλα, το Σύγχρονο Ωδείο δημιουργεί, με εξαιρετική επιτυχία, σειρά συναυλιών και σεμιναρίων – INTERNATIONAL MUSIC SERIES – με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και καθηγητών από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος, η άμεση επαφή των μαθητών μας με προσωπικότητες ικανές να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν νέους ανθρώπους. Η διοργάνωση των “Ημερών Πιανιστικής Τέχνης”, διεθνούς ημερίδας με θέμα προβληματισμούς γύρω από την παιδαγωγική και την τέχνη του πιάνου, πέτυχε να ελκύσει πλήθος μαθητών και καθηγητών.
Στο ιστορικό του ωδείου υπάρχουν αναρίθμητες συναυλίες και εκδηλώσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν η “Επετειακή Συναυλία” για τα 30 χρόνια λειτουργίας του ωδείου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και η “Μουσική Συνάντηση Θεσσαλονίκη – Φιλιππούπολη” όπου 250 μουσικοί και φίλοι ταξίδεψαν στην Φιλιππούπολη (Plovdiv) της Βουλγαρίας, για να λάβουν μέρος στη συναυλία που διοργάνωσε το Σύγχρονο Ωδείο σε συνεργασία με την Μουσική Ακαδημία της Φιλιππούπολης και το ίδρυμα “Milcho Leviev”. Η συναυλία έλαβε μέρος στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο της Φιλιππούπολης όπου παραβρέθηκαν 2500 θεατές.